📋 Bactericera cockerelli (Šulc)
📋 Zasięg występowania
Szkodnik jak dotąd został stwierdzony w Ameryce Północnej (Kanada, Meksyk, USA) Środkowej (Gwatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Salwador) i Południowej (Ekwador), a ponadto w Australii i Nowej Zelandii.
📋 Opis morfologiczny
B. cockerelli jest pluskwiakiem równoskrzydłym z rodziny bolanicowatych (Triozidae). Znajdujące się na liściach nimfy są eliptyczne, spłaszczone, początkowo żółtozielone, a ostatecznie zielone, długości 0,3-1,6 mm.
Osobniki dorosłe są początkowo jasnozielone, a następnie ciemnozielone, z białymi lub żółtymi przepaskami na głowie i tułowiu, zaopatrzone w dwie pary przezroczystych skrzydeł. Dorastają one do 2,5-3,0 mm długości.
🔄 Sposoby rozprzestrzeniania
Osobniki dorosłe mogą przelatywać na dość znaczny dystans. Na większe odległości szkodnik może rozprzestrzeniać się wraz z roślinami do sadzenia gatunków żywicielskich oraz owocami pomidora, papryki i oberżyny, lecz nie na bulwach ziemniaka.
🛡️ Zwalczanie
Bardzo istotny jest monitoring występowania szkodnika, np. przy użyciu czerpaków entomologicznych. Do zwalczania szkodnika stosuje się insektycydy. Szkodnika charakteryzuje wytwarzanie odporności na środki ochrony roślin, stąd zabiegi powinny być wykonywane przemiennie, przy użyciu różnych insektycydów.
📋 Status fitosanitarny
W Polsce gatunek Bactericera cockerelli podlega obowiązkowi zwalczania.
