Listronotus oregonensis

Charançon de la carotte (Listronotus oregonensis).
Arizona State University BiocollectionsWikimedia · CC0

📋 Zasięg występowania i opis

Listronotus oregonensis jest chrząszczem z rodziny ryjkowcowatych (Curculionidae) notowanym w Kanadzie i USA.

Larwy są beznogie, kremowe i mają jasnobrązową głowę. Larwy w pierwszym stadium rozwoju mają około 2 mm długości, a ostatecznie dorastają do ok. 5 mm. Dorosłe chrząszcze mają barwę ciemnobrązową i są pokryte jasnobrązowymi lub miedzianymi łuskami. Mają one około 6 mm długości i 2,2 mm szerokości.

🌱 Rośliny żywicielskie

Szkodnik żeruje na roślinach z rodziny selerowatych (Apiaceae), a zwłaszcza na marchwi (Daucus carota subsp. sativus), pietruszce (Petroselinum crispum) i selerze (Apium graveolens).

⚠️ Objawy występowania i szkodliwość

Dorosłe osobniki żerują na liściach i ogonkach liściowych roślin, jednak żerowanie to nie ma istotnego wpływu na rozwój roślin, ani nie wpływa na plony. Najwięcej szkód wywołują larwy. Drążą one chodniki ku dołowi rośliny przez ogonek liściowy, koronę i korzenie roślin, powodując poważne uszkodzenia, a nawet śmierć roślin, szczególnie młodych. Uszkodzenia mogą sprawić, że warzywa korzeniowe nie będą nadawać się do sprzedaży. Uszkodzenia pietruszki są najsilniejsze na koronie i w korzeniach roślin, gdzie szkodnik wywołuje chlorozę i nekrozę. Na selerze szkodnik wywołuje poważne uszkodzenia korzeni i koron roślin. Roślina ta jest w stanie tolerować niektóre uszkodzenia, o ile rośliny nie są narażone na stres. Dodatkowo, larwy mogą opuścić jeden korzeń i rozwijać się na korzeniach sąsiednich roślin.

Uszkodzenia powodowane przez owada mogą skutkować znacznymi stratami w uprawach marchwi i pietruszki dochodzącymi do 70%. Ponadto, jak wspomniano powyżej uszkodzone korzenie tracą wartość handlową.

W Polsce szkodnik w przypadku przeniknięcia wraz z materiałem roślinnym mógłby rozwijać się w uprawach warzyw korzeniowych, trudno jednak przewidzieć, czy będzie on w stanie u nas przezimować.

🔄 Sposoby rozprzestrzeniania i przenikania

W warunkach polowych najważniejszym sposobem rozprzestrzeniania się dorosłych chrząszczy jest ich przelot, chociaż słabo one latają, stąd naturalny sposób rozprzestrzeniania się jest ograniczony. Na większy dystans szkodniki są przenoszone wraz z przesyłkami roślin gatunków żywicielskich, korzeniami spichrzowymi warzyw, glebą, na maszynach rolniczych oraz na opakowaniach i środkach transportu.

📋 Wymagania fitosanitarne

W Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce, Listronotus oregonensis nie podlega obowiązkowi zwalczania (nie jest to agrofag kwarantannowy w UE). Jakkolwiek, jest on agrofagiem regulowanym przepisami w przypadku eksportu warzyw korzeniowych do niektórych krajów.