Ralstonia pseudosolanacearum

Symptoms of southern bacterial wilt in tomato caused by Ralstonia solanacearum
Clemson University – USDA Cooperative Extension Slide Series, , Bugwood.orgWikimedia · Public domain

🌍 Występowanie

Bakteria Ralstonia pseudosolanacearum występuje na wielu kontynentach. W Azji stwierdzono ją w Indiach, Indochinach oraz na Dalekim Wschodzie. W Afryce notowana jest w wielu krajach, podobnie jak w Ameryce Południowej (Brazylia, Gujana Francuska, Wenezuela) oraz Ameryce Środkowej. W Ameryce Północnej występuje w USA (Floryda, Hawaje) oraz w Meksyku. Bakteria jest obecna również w Australii i na wyspach Oceanii.

Spośród krajów europejskich patogen został potwierdzony w Holandii, Niemczech, Słowenii, Szwajcarii, na Węgrzech i we Włoszech. W Polsce bakterię stwierdzono w kilku miejscach produkcji roślin róż (Rosa spp.) uprawianych pod osłonami na kwiat cięty.

🌱 Rośliny żywicielskie

Do najważniejszych żywicieli Ralstonia pseudosolanacearum należą róże (Rosa spp.) oraz pelargonie (Pelargonium spp.). Bakteria poraża również rośliny z rodziny psiankowatych, w tym pomidory (Solanum lycopersicum), ziemniaki (Solanum tuberosum) oraz paprykę (Capsicum annuum). Inne żywiciele to eukaliptusy (Eucalyptus spp.), orzeszki ziemne (Arachis hypogaea) oraz trukwa egipska (Luffa cylindrica).

⚠️ Objawy porażenia

Na porażonych różach charakterystyczne jest więdnięcie młodych pędów, w tym pędów kwiatowych, po którym następuje żółknięcie i przedwczesne opadanie liści. Z czasem porażone pędy zamierają, a na ich powierzchni pojawiają się czarne nekrozy. Przy silnym porażeniu można zaobserwować wyciek kremowo-białego śluzu bakteryjnego ze zranień pędów. Na silnie porażonych roślinach występuje martwica łodyg oraz intensywne brązowe przebarwienia u ich podstaw. Charakterystyczny jest słaby wzrost porażonych roślin.

Na pelargoniach objawy obejmują więdnięcie oraz chlorozę liści, przy czym często żółkną poszczególne części blaszki liściowej. Pędy mogą czernieć i stawać się nekrotyczne. Typowe jest brązowienie wiązek naczyniowych. Liście z czasem brązowieją i nekrotyzują, a cała roślina wysycha i obumiera.

Na innych żywicielach bakteria wywołuje przede wszystkim więdnięcie liści i pędów.

📉 Szkodliwość

Na obszarze swojego występowania patogen wywołuje niekiedy znaczne szkody w produkcji roślin doniczkowych i kwiatów ciętych. Straty ekonomiczne wiążą się również z obniżeniem plonów pomidorów w uprawach komercyjnych.

🔄 Sposoby rozprzestrzeniania

Rozprzestrzenianie bakterii w sposób naturalny jest bardzo ograniczone i przebiega powoli. Na większą odległość patogen przenoszony jest z materiałem szkółkarskim gatunków żywicielskich, w tym na porażonych pędach z liśćmi oraz kwiatach ciętych. Materiał roślinny stanowi główną drogę dalekiego rozprzestrzeniania się bakterii.

🛡️ Zwalczanie

W przypadku jakichkolwiek podejrzeń dotyczących obecności bakterii w importowanym materiale roślinnym oraz w krajowych nasadzeniach roślin żywicielskich należy niezwłocznie poinformować najbliższą jednostkę organizacyjną Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Oddziały PIORiN zlokalizowane są w większości miast powiatowych.

⚖️ Status prawny

W Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce, Ralstonia pseudosolanacearum podlega obowiązkowi zwalczania jako agrofag kwarantannowy w Unii.