🌍 Występowanie
Xanthomonas cucurbitae występuje w Azji (Brunei Darussalam, Chiny, Indie, Japonia, Kazachstan, Nepal), Afryce (Egipt, Reunion, Seszele), Ameryce Północnej (Kanada, USA), Ameryce Środkowej (Trinidad i Tobago), Ameryce Południowej (Argentyna, Brazylia, Urugwaj) oraz w Oceanii (Australia, Nowa Zelandia).
W Europie gatunek ten był notowany w Austrii, Federacji Rosyjskiej (część południowa), we Francji (część kontynentalna), Mołdawii, Słowenii, w Ukrainie oraz we Włoszech.
🌱 Rośliny żywicielskie
Xanthomonas cucurbitae jest bakterią porażającą rośliny z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Do żywicieli należą arbuz (Citrullus lanatus), melon (Cucumis melo), ogórek (Cucumis sativus), dynia olbrzymia (Cucurbita maxima), dynia piżmowa (Cucurbita moschata) oraz dynia pospolita (Cucurbita pepo).
⚠️ Objawy porażenia
Objawy początkowo pojawiają się na spodniej stronie liścia jako zmiany chorobowe nasączone wodą, które mają głównie kształt kanciasty, ale mogą być nieco zaokrąglone. Żyłki liści nie we wszystkich przypadkach ograniczają rozwój zmian. Następnie na górnej powierzchni liścia tworzą się żółtawe plamy, które ostatecznie stają się brązowe lub półprzezroczyste, zachowując wyraźną żółtą aureolę.
Objawy widoczne są również na owocach. Wygląd i wielkość zmian chorobowych na owocach może się różnić w zależności od dojrzałości skórki i wilgotności powietrza. Objawy są zazwyczaj widoczne jako małe, zaokrąglone, lekko wgłębione brązowe plamki, otoczone ciemnymi aureolami przypominającymi strupy. Plamki te mogą z czasem zapadać się, powodując pękanie skórki i gnicie owoców na polu lub podczas przechowywania.
Z czasem liście więdną, pojawiają się zgnilizny roślin, a rośliny zamierają.
📉 Szkodliwość
Bakteria wywołuje znaczne straty w plonach w uprawach roślin dyniowatych, a zwłaszcza dyni. W USA notowano straty na poziomie 50-60%, a miejscowo sięgały nawet do 90%. Ponadto owoce wykazujące objawy porażenia tracą wartość handlową.
W Polsce najbardziej prawdopodobne jest zadomowienie się bakterii w uprawach pod osłonami, np. ogórka. W gruncie prawdopodobieństwo wystąpienia patogena jest mniejsze i zależy od temperatur w sezonie wegetacyjnym.
🔄 Sposoby rozprzestrzeniania
W obrębie plantacji bakteria rozprzestrzenia się wraz z wodą służącą do nawadniania. Na większy dystans może być ona przenoszona na roślinach do sadzenia, wliczając w to nasiona. Przeniesienie na owocach jest możliwe, chociaż przedostanie się z nich bakterii do upraw jest mało prawdopodobne.
🛡️ Zwalczanie
Podstawową metodą ograniczania rozprzestrzeniania bakterii jest stosowanie zdrowego materiału sadzeniowego oraz właściwe praktyki higieniczne w uprawie.
⚖️ Status prawny
W Unii Europejskiej, a tym samym w Polsce, Xanthomonas cucurbitae nie podlega obowiązkowi zwalczania (nie jest to agrofag kwarantannowy w Unii).
