📋 Fusarium oxysporum f. sp. apii
Fusarium oxysporum f. sp. apii (fuzarioza selera) jest grzybem stanowiącym zagrożenie dla selera i innych roślin uprawnych w Polsce.
📋 Zasięg występowania
F. oxysporum f. sp. apii jak dotąd stwierdzono w Ameryce Północnej (Kanada, USA), Ameryce Południowej (Argentyna), Azji (Chiny, Tajwan), a spośród krajów europejskich we Francji.
🌱 Rośliny żywicielskie
Głównym żywicielem jest seler (Apium graveolens). Grzyb wywołuje objawy chorobowe na cynii rotundolisnej (Tithonia rotundifolia), grochu (Pisum sativum), szparagu (Asparagus spp.), oberżynie (Solanum melongena), bawełnie (Gossypium arboretum i G. barbadense), kapuście (Brassica oleracea), cebuli (Allium cepa), kukurydzy (Zea mays), trawach i innych roślinach dziko rosnących. Należy zauważyć, że agrofag może występować bezobjawowo na innych roślinach uprawnych i dziko rosnących.
⚠️ Objawy występowania i szkodliwość
Objawy chorobowe na selerze obejmują typowe przebarwienia naczyniowe w korzeniach i koronie. U młodych roślin choroba ta objawia się brązowymi przebarwieniami naczyń w korzeniu lub koronie, które z czasem mogą zmieniać barwę na ciemnobrązową. Grzyb wywołuje zahamowanie wzrostu i więdnięcie całej rośliny. W sprzyjających warunkach i przy podatności żywiciela objawy te prowadzą do śmierci roślin selera. Jak już wspomniano powyżej, porażenie może mieć przebieg bezobjawowy (latentny).
Na selerze patogen osłabia i doprowadza do śmierci roślin, co jest powodem obniżenia plonów. Ponadto wpływa on na jakość materiału konsumpcyjnego (korzeni spichrzowych). Najwięcej szkód notuje się w uprawach selera na obszarach o klimacie ciepłym, np. na południu USA. W Polsce jak dotąd nie potwierdzono występowania grzyba, chociaż jego pojawienie się u nas jest prawdopodobne.
🔄 Sposoby rozprzestrzeniania i przenikania
Grzyb jest rozprzestrzeniany w sposób naturalny w wyniku przenoszenia zarodników z wiatrem i podczas opadów deszczu. Na większy dystans jest przenoszony wraz z roślinami do sadzenia oraz selerem konsumpcyjnym, wliczając materiał na narzędziach i maszynach rolniczych.
📋 Wymagania fitosanitarne
F. oxysporum f. sp. apii nie podlega obowiązkowi zwalczania w krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce (nie jest to agrofag kwarantannowy w UE). Jakkolwiek jest on agrofagiem regulowanym przepisami w przypadku eksportu warzyw korzeniowych do niektórych krajów.
🔍 Metody wykrywania
Do wykrywania stosuje się: pułapki. Szczegółowe protokoły diagnostyczne dostępne są w standardach EPPO (PM7).
